Su direnci derecelendirmesi, bir kol saatinin su altındayken maruz kalabileceği basıncı belirten önemli bir göstergedir. Günümüzde insanlar için yeni yerler keşfetmek ve seyahat etmek çok önemlidir, bu nedenle hayatlarının belli bir noktasında su altına girme ihtimali yüksek olasılıktadır.
Saatlerin farklı ve yeni özellikleri sebebiyle su direnci derecesi kolayca göz ardı edilebilir ve yanlış anlaşılabilir. Saatte ’50M su geçirmezlik’ diyen basit bir yazı, aslında saati giyerken çok fazla bilgi ve önlem taşıyor.
Maalesef, bazı durumlarda bu ifadelerin ne anlama geldiği saat kullanıcıları tarafından anlaşılamıyor. Bu makalede sizlere su rezistansı ile ilgili tüm bilgileri açıklamaya çalışacağız.
Farklı standartlara geçmeden önce saat sahipleri tarafından ortaya atılan ortak bir soruna göz atalım. ‘Metreler’ işareti aslında ne ifade ediyor? Metre başına hangi faaliyetler etkilenir? Bunları aşama aşama anlatalım;
Suya Dayanıklılık: Herhangi bir basınç uygulanmadan sadece saatte su sıçramasına karşı koruma sağlar. Bu özellik elinizi yıkarken sıçrayan sulara karşı koruma sağlayan basit bir kapsama sahiptir.
50m Su Geçirmezlik: Saati, gerçekleştirdiğiniz basit su aktivitelerinde korur ve yalnızca sığ sularda etkilidir. Şnorkel ve sualtı dalışında etkili değildir.
100 m Su Geçirmezlik: Yüzme, havuz dalışı ve basit sığ dalışları gibi aktivitelerde kullanılabilir. Jet ski ve tüplü dalış için uygun değildir.
200 m Su Geçirmezlik: Yüzme, şnorkel ve jet ski su sporlarında kullanılabilir ancak tüplü dalış için uygun değildir.
Dalgıç saatleri: Yukarıda bahsedilenlerin yanında tüplü dalış da dahil olmak üzere tüm faaliyetlerde, kullanılabilir.
Bar ve ATM
Bar ve ATM standartları saatlerin üzerinde gördüğünüz yaygın kelimelerdir. Genellikle, farklı basınç türlerine karşı dirençle ilgili saatin dayanıklılığını göstermek için kullanılırlar.
Bar kavramı, su altındaki bir nesneye uygulanan basınca ilişkindir. Dönüştürüldüğünde, 1 bar’ın 10 metreye veya 32 fit’e eşit olduğu belirtilebilir. ATM, atmosfer için kısa bir terimdir ve suyun üzerindeki hava basıncını ifade eder. İlk olarak, deniz seviyesindeki normal basınç 1 ATM’dir. 10 ATM, basitçe saatin su basıncına yenik düşmeden deniz seviyesindeki basıncın on kat fazlasına dayanabileceği anlamına gelir.
Bir saat 50 metredeyse o mesafeye teorik olarak inebilirsiniz. Bununla birlikte, bunu yapmak, saati çok fazla baskı altına alacaktı. Saatiniz bu şekilde derecelendirilmişse suyun aynı zamanda ek bir basınç oluşturabileceği, dolayısıyla benzer bir derinlik basıncında farklılık gösterebileceğinden, su altına girebileceği derinlikte bir parça boşluk bıraktığınızdan emin olun.
Barlar, ATM ve mesafe arasındaki dönüşümler için:
1 bar = 1 ATM = 10 metre = 32 ayak, bu nedenle 10 ATM = 10 bar = su altında 100 metre veya 10 ATM = 10 bar = su altındaki 320 ayak olarak dönüştürün.
Takip etmek:
20 ATM = 200 metre = 640 ayak = 20 bar
30 ATM = 300 metre = 960 ayak = 30 bar
50 ATM = 500 metre = 1600 ayak = 50 bar
100 ATM = 1000 metre = 3200 ayak = 100 bar
ISO Seviyeleri
ISO 2281:1990 ve ISO 6425:1996 Bu ikisi saatler için kendi sualtı işlevleriyle ilgili özel standartlardır.
Birincisi, günlük olarak takılan kol saatleri için kullanılan bir standarttır. İkincisi, su direnci derecesinde derinlik ve basıncın önemli bir rol oynayan dalış saatleri tarafından kullanılan bir standarttır.
Saatler ISO 2281 için testi geçtiğinde, daha sonra resmi olarak “su geçirmez” saatler olarak işaretlenebilir ve derecelendirme boyunca belirtilir. Dalgıç saatleri için basınç altında güçlerini belirlemek için ISO 6425 testlerini geçmeleri gerekir.
Saatlerde yaygın olarak kullanılan bir terim olan “WR”, su direnci oranını ifade eder. Belirtilen basınca dayanması için bir saatin dayanıklılığını gösterir.
ISO 2281: 1990
Bu uluslararası standart, bir saatin suya dayanıklı kelimesini taşımasına izin vermek için gereken farklı testleri belirtir.
Bu standart, günlük olarak kullanılan kol saatleri içindir ve egzersiz, hafif yüzme ve diğer ilgili normal aktiviteler gibi farklı amaçlarda kullanılır.
Bununla birlikte, saatte başka bir işaret olup olmamasına bakılmaksızın, ‘suya dayanıklı’ gravürleri olan saatler deniz altı dalışı için uygun değildir. Bunun anlamı, tüplü dalış yaparken saati takmak isterseniz bu sizin kendi sorumluluğunuz altındadır.
Testler isteğe bağlıdır ve test için yalnızca bir numunenin test edilmesi yeterlidir. Saatlerin suya dayanıklı özelliği taşımasına izin verilmesi için gerekli olan şartlar ve testler aşağıda listelenmiştir:
- Saat 10 cm su altında 1 saat süreyle suya direnç göstermeli.
- Saatler, 5 cm’lik su altında 10 dakika boyunca düğmelere 5 dakika süreyle basıldığında suya direnç göstermeli.
- Saat yaklaşık 40 – 45 derece ısıtılmış bir alana yerleştirildiğinde yoğunlaşmaya direnç gösterir daha sonra 18 – 25 derece su damlacıkları damlatılır ve 1 dakika sonra silinirken saat içinde herhangi bir yoğunlaşma belirtisi göstermemelidir.
- Saat, her bir geçiş için 1 dakika veya daha az aralıkla, 5 dakika süreyle 40 °C, 20 °C ve 40 °C’de ısıtılmış bir alana konulduğunda sıcaklığa dayanıklıdır ve cam sonradan yoğunlaşma belirtisi göstermemelidir.
- Saat suya batırıldığında su basıncına karşı direnç gösterir. Burada 1 dakika içinde gösterilen basınç uygulanır (gösterge yoksa 2 bar) ve 10 dakika boyunca muhafaza edilir. Daha sonra 1 dakika içinde basınç yavaş yavaş azaltılır ve sonrasında su kaçağı veya yoğunlaşma olup olmadığını kontrol edin.
- Saat 2 barlık bir hava basıncına maruz kalındığında hava basıncına karşı direnç gösterirken, kasada hava akışı olup olmadığına bakılır.
Bu sertifikayı almak için negatif basınç, kayış bağlantısı, korozyon testi gibi diğer testler gerekli değildir.
ISO 6425: 1996
Bu, en az 100m ve üstü derinliklerde kullanılabilen dalış saatlerine uygulandığından önceki modele kıyasla daha sıkı kuralları bulunmaktadır. Bu kategorideki saatler nominal basıncın% 125’ine kadar test edilir.
Bu önemli bir standart olduğu için, her bir saat (sadece bir numune değil) test edilmelidir. Maliyetleri üreticiler tarafından karşılanan gönüllü bir testtir. Aşağıda dalış saatleri için yapılan testler verilmiştir:
- Saat, 18 – 25 derece 50 saat boyunca yaklaşık 30cm’ye batırıldığında su geçirmez ve tüm özelliklerin ve işlevlerin hala çalışması gerekir.
- Saat, 40 dakika, ısı 20 ° C ve 40 ° C’de sırasıyla 5 dakika boyunca ısıtılmış bir alana konulduğunda yoğunlaşma gerçekleşmez, ısı geçişlerinde 1 dakika veya daha az süre içinde saat camında yoğunlaşma belirtisi görülmemelidir.
- Su geçirmezlik testi için saat, sualtında 1 dakika içinde %125 nominal basınca maruz kalacak ve 2 saat boyunca muhafaza edilecektir. Daha sonra 1 dakika içinde 0,3 bar’a düşürülecek ve 1 saat boyunca muhafaza edilecektir.
- Saat, her geçişte 1 dakika veya daha az aralıklarla 10 dakika boyunca sırasıyla 40 ° C, 5 ° C ve 40 ° C’de yaklaşık 30 cm’ye batırıldığında termal şoka dayanıklı olmalıdır. Cam, yoğunlaşma veya su belirtileri göstermemelidir.
ISO tarafından gerçekleştirilen gerçek testlerin daha katı ve karmaşık olduğunu lütfen unutmayın. Yukarıda listelenen testler, tüm sürecin sadece bir parçasıdır, ancak bunlar, test ettikleri her saatin gerçek kalitesini ve dayanıklılığını doğru bir şekilde değerlendirmek için önemli standart test prosedürlerinin çoğunu oluşturmaktadır.
İlk başta kafa karıştırıcı olabilir ancak gerçekten istemekle neye ihtiyacınız olduğunu bilmek sizin için mükemmel bir seçim yapmaya yardımcı olacaktır.