Lüks bir saat alırken nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin genel bir bakış sunan üç bölümlük yazı dizimizin ilk bölümüne hoş geldiniz. Saatler konusunda uzman olan değerli okuyucularımız bahsettiğimiz maddelerin çoğuna aşina olacaklardır. Atladığımız bir noktayı fark ederseniz listeye eklememiz için önerilerinizi bekliyor olacağız.
Çoğu zaman insanların aklında saat alırken nelere dikkat etmesi gerektiği ve bir saati daha iyi yapan özelliklerin neler olduğu konusunda sorular olur. Yüzlerce saat markasını ve binlerce stili gözden geçirmek hem zaman bakımından, hem de profesyonel açından her insanın yapabileceği bir iş değildir. Bu yazı dizisinde sizlere bütçenize göre almayı düşündüğünüz lüks saatler hakkında dikkat etmeniz gerekenler için genel bir bakış açısı sunacağız.
Öncelikle, bu listelerde saatlerin sahip olduğu fonksiyonlardan bahsetmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Üç bölümlük yazı dizimizde sizlere özellikle saatin yapısından ve genellikle işlevsel olmayan unsurlarından bahsedeceğiz. “Kusursuz” bir saat yoktur, bu nedenle aradığınız saatlerin mümkün olduğunca çok sayıda ögeyi karşılamasını sağlayın.
Bölüm 1’de “giriş seviyesi lüks” saat dendiğinde aramanız gereken özellikleri anlatacağız. Bu, 300 dolar ile 1000 dolar arası bir fiyat aralığı olacak. Bir sonraki bölümde 1000 dolar ile 20bin dolar aralığını, ve nihayet son bölümde ise 20bin dolar ve üstü lüks saatler için dikkat etmeniz gereken noktalara değineceğiz.
300-1000 Dolar Arası Lüks Saatler
Bu fiyat aralığı muhtemelen içinde en çok saat seçimi olan aralıktır. Bu fiyat aralığında karşımıza oldukça fazla saat seçeneği çıkacağına göre bu lüks saatlerde olan özelliklere madde madde değinelim.
1. Safir Kristal
Bir saat kristali saatin şeffaf örtüsüdür. Kristaller yıllar boyunca farklı malzemeler kullanılarak üretildi ancak günümüzde sadece birkaç önemli malzeme piyasaya hâkim. Bakacağınız saatlerin çoğunda iki tür kristal bulunur; mineral cam veya sentetik safir kristalleri. Mineral kristaller daha ucuzdur ve sert vurulduğunda parçalanma riski taşır. Bunun anlamı kolay kırılabilecek olmasıdır. Parçalanmış safir kristaller nispeten nadirdir ve tipik olarak bu kristallerin parçalanması için çok sert bir darbe alması gerekir. Saat ne kadar iyi olursa safir kristali de o kadar kalın olur ve bu nedenle kırılma olasılığı azalır. Safir kristalleri aynı zamanda inanılmaz derecede çizilmeye karşı dayanıklıdır. Bu nedenle safir kristalleri mineral kristallerine kıyasla dayanıklılık açısından daha avantajlarıdır. Giriş seviye lüks bir saat için safir kristal ekranı olan bir saat tercih etmeniz doğru olacaktır.
2. Sağlam Metal İskelet
Dayanıklı ve uzun ömürlü bir saat almayı planlıyorsanız metal malzemelerden yapılmış olması size bu konuda fayda sağlayacaktır. Bu fiyat aralığında altın veya platin seçeneklerini bulmak pek mümkün olmayacağı için çelik sizin tek tercihiniz olacaktır. Çelik saatler hemen hemen her zaman 316L paslanmaz çelikten yapılmaktadır. Saat kasasının ve saat kayışının birbirine uyumlu metallerden yapıldığına dikkat edin.
3. İsviçre veya Japon Mekanizmalı Bir Saati Tercih Edin
İsviçre bildiğiniz üzere yüksek kaliteli saat üreticisi olarak tanınır. Japonya’da aynı şekilde kaliteli üretim yapan diğer bir ülke olarak öne çıkıyor. Bu ülkeler saat mekaniği üreten tek ülke değiller ama ürettikleri saatlerin kalitesi bu fiyat aralığında alabileceğiniz en üst düzey modellerin üreticileri olduklarını gösteriyor. Son olarak bu fiyat aralığında mekanik saat bulma konusunda fazla çeşitle karşılaşmayabilirsiniz. Bu aşamada quartz mekanik saatleri tercih etmek seçeneklerinizi arttıracaktır.
4. Bileğinizde Test Edin
Almayı planladığınız saati mutlaka birkaç kez deneyin. Aynı veya farklı mağazalarda test edin. Saati farklı mağazalarda test etmenin en güzel yanı üretiminin stabil olup olmadığını size kolayca göstermesidir. Kolunuza takmadan önce bütününe bakın. Kayış ve kasa uyumu doğru mu? Çerçeve kısmında takometre veya kronograf varsa dönüş hareketinde takılma oluyor mu? Saat tokasını birkaç kez hızlıca denediğinizde düzgün kapanıp açılmasında bir değişiklik oluyor mu? Bu soruların yanıtlarını bulmak için saat üzerinde testler yapın. Bileğinize taktığınızda tam oturması önemlidir ve saatin sesi size gelmemelidir. Bu seviyedeki saatler sessiz olurlar. Ağırlığı bileğinizi rahatsız etmemeli, terletmemeli, saat kayışı bileğinize zarar vermemelidir. İlk his sizi tatmin etmediyse onu sevmeniz daha zor olacaktır.
5. Saatiniz Gerçek Bir Saat Üreticisinin Tasarımı Olsun
Günümüzde birçok saat moda ikonu haline geldi. Bu sebeple saatlerin fonksiyonlarından çok görselliğine önem veriliyor. Bir kronograf veya takvim sadece süs için saatte bulunacaksa lüks bir saate ihtiyacınız yok. Saatin işlevleri yeri geldiğinde size önemli faydalar sağlayabilir, bu sebeple kullanmak istediğiniz ve sizin için önemli olmayan fonksiyonları belirleyip buna göre bir saat alın. Seçenekleri eleyince geriye kalanlardan en çok işlevi olanı seçmeniz ileride mutlaka size doğru kararı verdiğinizi ispatlayacaktır.
6. Tutarlı Fiyatlandırma
Tüm bu aşamalardan sonra beğendiğiniz saat için fiyat araştırması yapmaya başladınız. Ucuz olanı tercih etmek her zaman doğru olmayabilir. Belki bu söylediğimiz sizi kızdırıyor olabilir ama tercihinizin daha güvenilir ve nispeten pahalı olandan yapmanızı tavsiye edeceğiz.