Saatlerin hikayelerini ne kadar iyi biliyoruz? Saatler hakkında bildiğimiz şeylerden ne kadar eminiz? Bu ve daha birçok soruya yanıt bulabileceğiniz tüm ilginç bilgileri derledik.
Geçmişten günümüze gelen ve her daim bize eşlik eden bir tarihi eserdir saat! Hayatın her anında yanımızda olan, dünyadaki en büyük gelişmelerde rolü olan, filmlerden uzaya her yerde rastlayabileceğiniz değişik tasarımlarıyla tüm o güzel saatler, binlerce yıllık araştırma ve geliştirmenin muhteşem bir sonucudur. Saat&Saat ekibi olarak, hayat yoldaşımız olan saatler hakkındaki daha önce hiç duymadığınız bilgileri sizlerle paylaşmak istedik!
1. İlk Kol Saati
Günümüzde erkeklerin en önemli aksesuarlarından biri olan kol saatleri, tarihte ilk olarak kadınlar için üretilmişti. Birinci Dünya Savaşından önce erkekler cep saatlerini kullanmayı tercih ederdi. Kol saatleri sadece kadınlar için tasarlanırdı ve temel olarak dekoratif statü sembolleri olarak kullanılırdı. İlk kol saatini kimin kullandığı hakkında ise iki büyük söylenti var. Bazıları, ilk kol saatinin 1868’de İsviçre’li Patek Philippe firması tarafından Macaristan kontesi Koscowicz için üretildiğini iddia ediyor. Bazıları ise ilk kol saatinin Napolyon’un kız kardeşi Caroline Murat için 1810 yılında üretildiğini iddia ediyor. Hangi leydi olduğu kesin olarak bilinmese de ilk kol saatinin bir kadın tarafından kullanıldığı bir gerçek!
2. Dünyanın En Çok Parça İçeren Saati
Patek Philippe Caliber 89, dünyanın en çok parça içeren mekanik cep saatidir. 1989 yılında 18 ayar altından imal edilmiş, 24 tane el içeren, bir termometre ve bir yıldız şeması da dahil olmak üzere 33 ekstra özelliğe sahip olan, toplamda 1.728 komponent içeren bir cep saatidir.
3. Gülen Yüz Etkisi
Saat mağazalarında sergilenen kol saatlerinin neden genellikle onu on geçeyi gösterdiğini hiç merak ettiniz mi? Saatler, saat severlerin beğenisine sunulurken genelde onu on geçe ya da ikiye on kala saatlerini gösterir. Bunun sebebi ise akrep ve yelkovanın bu saatleri gösterirken bir gülen yüzü andırmasıdır. Bu görsel farkında olmadan müşterinin modunu yükseltir ve olumlu bir alışveriş deneyimi sağlar.
4. Uzay Yolculuğu Yapan İlk Saat
Ünlü astronot Yuri Gagarin’in Vostok One’a pilotluk yaptığında taktığı ve 12 Nisan 1961’de uzayda kullandığı saat Pobeda markalı bir navigatör saatti. Gagarin’in uzay yolculuğundan sonra Sovyet hükümeti, Pobeda markasının adını “Poljot” yani “Uçuş” olarakdeğiştirdi. Pobeda, yüksek kalitesi, dayanıklılığı ve zamanı göstermedeki doğruluğu göz önüne alındığında uzay yolculuğunda kullanılması anlaşılabilir bir seçim olmuştur.
Ünlü astronot Yuri Gagarin’in Vostok One’a pilotluk yaptığında taktığı ve 12 Nisan 1961’de uzayda kullandığı saat Pobeda markalı bir navigatör saatti. Gagarin’in uzay yolculuğundan sonra Sovyet hükümeti, Pobeda markasının adını “Poljot” yani “Uçuş” olarakdeğiştirdi. Pobeda, yüksek kalitesi, dayanıklılığı ve zamanı göstermedeki doğruluğu göz önüne alındığında uzay yolculuğunda kullanılması anlaşılabilir bir seçim olmuştur.
5. Saat ve Sol Bilek İlişkisi
Saatlerin neden genellikle sol kola takıldığını hiç düşündünüz mü? Aslında mantığı gayet basit! Dünyadaki insanların çoğunluğu sağ elini kullanır, bu yüzden kol saatleri giderek daha popüler hale geldiğinde, kullanıcılar saatlerini sol bileğe takmayı daha uygun bulmuşlardır. Baskın elinizi daha sık kullanırsınız, bu yüzden çalışırken sol kolunuzdaki saate bakmak daha kolaydır. Ayrıca saati baskın olmayan elde kullanmanız, saatin kırılması, bozulması ve ya sizin zarar görme ihtimalinizi düşürür. Aynı prensip akıllı saatler için geçerlidir ve baskın olmayan elinizi kullanarak bu tip saatleri çalıştırmak zor olabilir. Bazı akıllı saat üreticileri bile, hem tasarımından hem de işlevselliğinden ötürü saatin sol kola takılmasını tavsiye eder. Örneğin kalp atışı ölçme özelliği saati sadece sol kolunuza takarsanız doğru sonuçları verecektir.
6. En Değişik Casio G-Shock Dayanıklılık Testi
Günümüzde bir saatin dayanıklılığını testetmek için birçok gelişmiş yöntem var. Fakat 80’lere dönüp baktığımızda, bu tür işlerin biraz daha farklı yürüdüğünü göreceksiniz. Casio mühendisi Kikuo Ibe, her koşula dayanıklı bir saat serisi çıkarmak istiyordu: G-Shock. Gelecekte devrim yaratacağı henüz bilinmeyen bu kişisel projesini geliştirirken, prototipleri dayanıklılık testine sokması gerekiyordu ve Casio laboratuvarları buna izin vermiyordu. Mühendis Ibe de çözümü saatleri dördüncü kattaki erkekler tuvaletinden aşağı atarak test etmekte buldu. Ibe, saatlerinin çarpmaya dayanıklılığını bir süre böyle test etmiştir.