Saatinizi çok seviyor ve onu uzun süre kullanmak istiyorsanız ona iyi davranmanız gerekir. Saatler hassas cihazlardır. Yüzlerce hassas mühendislik bileşeni, saatinizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak için mükemmel bir uyum içinde çalışmalıdır. Doğru bakımla, bugün satın aldığınız bir saat,
çocuklarınıza aktarabileceğiniz değerli bir yadigâr olacaktır. Ancak, saatinizin bakım ihtiyacını görmezden gelirseniz, sorun oluşması kaçınılmazdır.
Güzel saatinizin uzun yıllar boyu çalışabileceğinden nasıl emin olabilirsiniz?
Bu yedi basit kuralı uygularsanız saatinizin kullanım ömrünü uzatmış olursunuz;
1- Saatinizin Quartz veya Mekanik Olup Olmadığını Öğrenin ve Buna Göre Hareket Edin
Modern quartz saatler neredeyse bakım gerektirmez. Ancak, aksamı çok hassastır ve kolayca zarar görebilir. Bu nedenle bir quartz saatin pilini bile değiştirmek için deneyimli bir saat tamir uzmanından yardım almalısınız. Öte yandan mekanik bir saatin aksamı diğer saatlerin aksine, doğruluğunu korumak için her üç ile beş yılda bir temizlenmeli ve yağlanmalıdır. Güzel quartzınızın veya mekanik saatinizin hassas mekanizmasının karmaşıklığı nedeniyle saatinizin saat imalatçısı tarafından yetkilendirilmiş bir tamir atölyesi tarafından bakımı yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde yıpranmış parçaların değiştirilmesi gerekiyorsa doğru bileşenleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki sadece yetkili bir saat onarım merkezi size garantili hizmet verir.
2- Kurmalı Mekanik Saatinizin Asla Aşırı Sarılmamasına Dikkat Edin
Elle sarılmış bir saat oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Ancak yanlış kullanımda bu durum saatinize zarar verebilir. Saatinizi her gün aynı saatte sarın ve hafif direnç hissedene kadar tacı çevirmeye devam edin. Direnç hissettiğinizde derhal sarmayı bırakın! Tepenin döndürülmesinde herhangi bir zorluk varsa, sarma işlemine devam etmeyiniz. Aksi takdirde saatiniz zarar görebilir. Zamanı ayarlarken akrep ve yelkovanı sadece saat yönünde çevirmeyi unutmayın. Bazı saatlerde bu işlemi saat yönünün tersine gerçekleştirmek mekanizmaya zarar verebilir. Ayrıca saatinizin tarih ayarlarının gündüz yapılması önemlidir. Tarih tekerleği eskimeye başladıkça gece geç saatlerde ayar yapmak saatinize de zarar verebilir.
3- Suya Dayanıklılığın Suyu Geçirmez Anlamına Gelmediğini Unutmayın
Saatiniz dalgıçlar için özel olarak tasarlanmış bir saat değilse çok fazla suya sokmazsanız iyi edersiniz. Saatinize su direnci veren conta zamanla kurur ve kırılganlaşır. Saatinizin bakım zamanı geldiğinde mutlaka bu parçalar kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Gövde ile saatinizin arkasındaki conta kuruduysa saatiniz artık suya dayanıklı değildir. Saatiniz aşırı ısı ve soğuktan da etkilenir. Kasa, ısıya maruz kaldığında genişler ve nem kasadaki veya saat camındaki mikroskobik çatlaklardan girebilir. Düzenli olarak servis bakımı yaptırırsanız bu sorunların çoğunu önleyebilirsiniz.
4- Golf veya Tenis Oynarken Saatinizi Takmayın
Çoğu kişi saatini sert bir zemine düşürdüğünde hasar görebileceğini biliyor. Çoğu kişinin bilmediği şey ise bazı aktif sporların saatinize zarar verecek hareketleri içerdiğidir. Golf veya tenis oynarken kolunuzun hareketi saatte 110 km hızı bulabilmektedir. Böyle hızlı hareketlerle ilişkili şoklar saatinizin birçok hassas parçasının zarar görmesine sebep olabilir. Genel olarak yalnızca pilot ve sürücü saatleri sert ve gürültülü ortamlarda kullanılmak üzere üretilmiş ve sertifikalandırılmıştır. Saatinizin potansiyel olarak zarar göreceği durumlara maruz kalmadan önce şok ve titreşime dayanıklı olduğundan emin olun.
5- Saatinizi Takmayı Unutmayın
Saatleri her gün takmaktansa çekmecede bırakmak onlara dönüşü olmayan zararlar verecektir. Mekanik bir saatteki mekanizmada, yağlayıcıların yerinde kalması ve çalışması için hareket gereklidir. Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin. Quartz bir saatin bile kullanılmadığı için zarar görebileceğini unutmayın. Bir quartz saatindeki pil zaman içerisinde değiştirilmezse paslanma ve sızıntı oluşabilir. Akan bir pildeki asit, saatinizin hassas parçalarına ciddi zarar verir. Pek çok quartz saat düzenli aralıklarla pilleri değiştirilmediği için bozulmaktadır.
6- Saatinizi Temiz Tutun
Saatinizin kasası ve kayış kısmı kimyasallara veya deniz suyuna maruz bırakıldığında kolayca hasar görebilir. Kaplamalı kadranlar ve kayışlar kozmetiklere ve parfümlere doğrudan maruz bırakıldığında da hasar görebilir. Saatiniz bu maddelerin herhangi birine maruz kalırsa, hafifçe nemlendirilmiş bir bezle temizlemeyi ve dikkatle kurutmayı unutmayın. Kayışınız ter ile ıslanırsa yumuşak bir bezle silerek temizleyin ve çıkartırken iyi havalandırılan bir yerde bırakın. Nemli bir durumda asla saati kapalı bir kaba koymayın. Saatinizi kesinlikle parlak güneş ışığı altında saklamayın, kayışın rengi ve hatta kadranı solabilir. Saatinizin kasasında veya ekranında çizilme olursa endişelenmeyin, yetkili bir tamir merkezi saatinizi kusursuz hale getirmek için gerekli araçlara becerilere sahiptir.
7- Saatinizi Tamir Ettirmeyi Düşündüğünüz Yeri Seçerken Dikkat Edin
Saatinizi, ucuz olduğunu düşündüğünüz küçük servislerde tamir ettirmeden önce bir daha düşünün. Saatler oldukça hassas cihazlardır ve tamir edecek kişinin bu işi doğru bir şekilde gerçekleştirebilmesi için yıllarca eğitim alması gereklidir. Saatinizin üreticisi tarafından yetkilendirilen bir servisteki teknisyenler, üreticinin onayladığı özel eğitimi almış ve saatinizi büyük bir başarıyla tamir edebilecek yeteneğe sahiptirler. Saatinizin hemen tamir edilmesini beklememelisiniz. Saatinizi parçalarına ayırdıktan sonra yeniden monte etmek zordur ve titiz bir çalışma gerektirir. Türkiye’nin Saatçisi Saat&Saat, bu konuda size yardımcı olabilir. Saat&Saat, gözünüz gibi baktığınız saatinizi yetkili servise yönlendirecektir. Böylece saatiniz için daha fazla endişelenmenize gerek kalmaz.
Yukarıda sizler için yazmış olduğumuz bu 7 maddeye uymanız durumunda sevdiğiniz saati uzun süre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Belli mi olur, belki bu sayede saatinizi torununuza ve ondan sonraki gelecek nesle bir yadigâr olarak kalmasını sağlayabilirsiniz.