Saatiniz, normalden daha hızlı veya daha yavaş mı çalışıyor? Saat sahiplerinin en sık karşılaştıkları sorun, saatin yanlış çalışmasıdır. Biz de bu sorun üzerinde durmak ve sizi bilgilendirmek istedik. Öncelikle, saatte oluşacak 10 dakikalık bir gecikme veya hızlı çalışması, bir saat ustası tarafından dikkate alınmalı ve doğru yorumlanmalıdır. Örneğin, günde 8 saniyelik sapma, mekanik saatler için normal olarak kabul edilir. İki aylık süreç sonunda ise toplamda yaklaşık 8 dakikalık sapma yaşanır.
Mekanik saatler için genel kural, günde 10 saniye veya daha az bir sapmanın normal olmasıdır. Bu kurala genelde müşteriler katılmazlar. Sıkça ‘ama benim komşumun saati 5 yıldır hiç sapmadan çalıyor’ gibi karşı çıkan cümleler duyarız. Açıkça söylemek gerekirse bu imkansızdır. Eş zamanlı izolasyonun (tutarlı salınım) bir saatte sabit kalamayacağı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Tabii ki, bir saatin aşırı yavaş veya hızlı olmasının sebepleri vardır.
Bir saatte sapma meydana gelmesine sebep olan bazı durumlar:
- Denge yayı mıknatıslanmış olabilir.
- Saatin üzerindeki bir etki, denge yayının anahtarını değiştirmiş olabilir.
- Bir etki, kadranın hareket etmesine ve rakamlarda bağ oluşturmasına neden oldu (son zamanlarda bu daha sık oluyor)
- Profesyonel bakım zamanı gelmiş olabilir.
Saatiniz hızlı veya yavaş çalıştığında saatinizi bir saat ustasına göstermeniz ve hatanın sebebini teşhis ettirmeniz önerilir. Çoğu durumda saatinize yapılacak ince bir ayarla sorun çözülecektir. Ben saat ustası aramak istemiyorum, diyorsanız eğer, saatinizi saat&saat mağazalarından ya da internet sitesinden satın almanızı öneririz. Saat&saat’in garanti ve teknik servis hizmeti sayesinde saatinizin onarımı için ekstra zaman harcamanıza gerek kalmayacak, saat&saat sizin için bu sorunu çözecektir. Ancak, ikisine de gerek yok, ben kendim ince ayar çekerim, diyebilirsiniz. Aksiyona geçmeden önce iki kere düşünmenizi öneririz. Saatlerin mekanizmaları oldukça küçük, karışık ve bir o kadar hassastır. Yapacağınız ters bir hamle, haddinden fazla baskı saatinizde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Saatinizi böylesine büyük bir risk alamayacak kadar çok sevdiğinizi biliyoruz. 🙂
Son olarak, manyetizm konusunu ele alalım. Saat imalat topluluğu, servis gerektiren saatlerin% 80’inin manyetize problemi yaşadığını gösteren veri topladı. Neden bu sorunun üzerinde duruyoruz? Çünkü manyetik alanlarla çevriliyiz. Akıllı telefonlar, tabletler, dijital cihazlar ve daha birçoğu her gün hayatımızın büyük bir bölümde yer alıyor. Dijital ortamımızın ve manyetizma etkilerinin giderek artan etkilerine yanıt olarak, üreticiler son birkaç yıldır silikon denge yayları kullanmaya başladı. Manyetik alanın hayatımızda giderek artan etkisini fark eden saat üreticileri, son yıllarda silikon denge yayları üretmeye başladılar. Bu sayede saat üreticileri, saatlerde oluşan sapmaların büyük oranda önüne geçmeyi hedefliyorlar.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, saatinizde sapma yaşandığında saatinizi bir uzmana gösterin. Her ne olursa olsun saatinizi kendiniz onarmaya çalışmayın.