Üniversite son sınıfta aldığınız pilli kol saatiniz gözünüze hoş gelmiyor ve artık sizi yansıtmıyorsa, belki mekanik saatleri mercek altına alma vaktiniz gelmiş olabilir! Pil ile çalışan saatlere bir sözümüz yok elbette, fakat mekanik saatler tamamen farklı bir dünyanın; usta işçiliğin ve analog bir zaferin gurur tablolarıdır. Onlar geçmişle kurduğumuz bir bağlantıdır, tarzınızı dış dünyaya yansıtan bir ayna ve kalbi siz olmadan atmayan iyi bir yoldaş.
Mekanik saat satın almak ise bambaşka bir deneyimdir. Siz de ilk mekanik saatinizi satın almak üzereyseniz, aklınızı karıştıran bir sürü etmen olduğuna eminiz. Mekanik saat nedir, ilk olarak nasıl ortaya çıkmıştır ya da mekanik saat fiyatları hangi aralıklarda değişmektedir gibi sorular bu yolculuğa çıkanların çoğunun ortak merakıdır. Ve biliyoruz, dünyaca ünlü mekanik saat markalarının, her birinin özenle tasarladığı saatler arasından seçim yapmak hiç de kolay değil. Saat & Saat ekibi olarak mekanik saatler hakkında bilmek isteyeceklerinizi sizler için derledik.
İlk Mekanik Saat
Mekanik saatlerin ortaya çıkış hikâyesi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Zamanın mekanik olarak ölçülmesi yönündeki ilk adımlar din adamlarından gelmiştir. Keşişler dua etmek ve dini görevlerini düzenli yerine getirmek için kesin saati bilmek zorundalardı, bu yüzden sesli bir saat sistemi yarattılar. Kısacası, ilk mekanik saatler bir çekiç aracılığıyla ses üretmek ve böylece belirli zaman aralıklarını belirtmek amacını gütmekteydi.
Böylelikle ilk mekanik saatler, saati göstermekten ziyade duyurmak üzerine tasarlanmışlardı. İlk mekanik saatlerde kadran, akrep ve yelkovan bulunmuyordu. Okuma yazma oranının düşük olması nedeniyle saatlere insanların bakıp anlayacağı yazılar koymak yerine, kiliseyi takip edip, işlerini yaparken duyabilecekleri bir çan çalınıyordu. Süreyi görsel olarak göstermek için mekanik saatlerde kadranı ilk olarak kullanan ve 1344 yılında 24 dilimlik saati yapan kişi İtalyan bilim insanı Giovanni Di Dondi’dir.
Mekanik Saat Nedir?
Mekanik saatler, içindeki mekanizmaya yüklenen bir enerjiyi, ölçülü bir şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanların algılayabileceği bir şekilde, mesela çan sesi veya bir kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan düzeneklerdir. Elektronik olarak çalışan modern kuvars saatlerin aksine, zamanın akışını ölçmek için mekanik bir sistem kullanırlar. Daha basit bir şekilde anlatacak olursak mekanik saatler, quartz ya da pil gücüne ihtiyaç duymadan çalışan saatlere denir.
Mekanik Saatler Nasıl Çalışır?
Tüm mekanik saatler aynı iç kısımlara sahiptir ve aynı prensipte çalışırlar. Basit bir şekilde anlatacak olursak, iç kısımda bulunan ana yay (zemberek yayı) kısmının sarılması saatin çalışmasını sağlamaktadır. Bu yayın sarılması ile oluşan güç saatin dişli ve çark sisteminin hareket etmesini sağlayan enerjiyi oluşturur. Saatin içerisinde bulunan dişli grubunun hızı balans tekerleği tarafından kontrol edilir. İleri ve geri sabit hızda senkronize olarak sallanan bu mekanizmanın dişlileri, hassas aralıklarla çalışma mekanizmasını tetikler; bu sayede saatin geri kalması önlenmiş olur. Bu hareket sayesinde akrep ve yelkovanın on iki saatlik işaretlenmiş bir kadran üzerinde doğru zamanı belirtmelerini sağlar. Mekanik bir saatin kendine has “tik” ses tonunu çıkartan da, bu pandül mekanizmasının hareketidir.
Kurmalı mekanik saatlerde ana yay elle sıkıştırılır ve bu gergin yayın gevşemesiyle üretilen güç saati çalıştırır. Kendi kendini kuran “otomatik” mekanik saatlerde ise, yarım daire biçiminde bir parça bulunur ve saati takan kişinin bileğinin hareketleri sonucu bu parça yayı sıkıştırır. Sıkışmış yayın gevşemesi ile enerji üretilir ve saat çalışır.
Neden Mekanik Saat Almalı?
Her şeyin tek kullanımlık, hızlı tüketilen ve geçici olduğu günümüzde, mekanik bir saat satın almak bazılarına fazla nostaljik gelebilir. Oysaki gerçek saat tutkunları, mekanik saatlerin tüm saat dünyasının baş tacı olduğunu iyi bilirler. Mekanik saatlerin her birinin, kendine has bir karakteristiği ve ruhu vardır. Akıllı saatlerin ve telefonların size katamayacağı bir şeyi size sunarlar: Kendinizi ve tarzınızı ilk bakışta ifade etme şansı.
Üstelik mekanik saatler, büyük bir saat ustalığının ve zamanın ötesinde bir tasarımın eseridir. Roma’daki Forumlarda hala bugün bile işe yarayan kilitler ve anahtarlar vardır. Bunun tek sebebi ise kaliteli işçiliktir ve bu yüzyıllar boyu kullanılabilen teknolojiyi yaratmak uzmanlık gerektirir. Mekanik saatler de tıpkı bu kilit ve anahtarlar gibi, uzun süre çalışmanın, tecrübenin ve analog dünyadaki mekanik bir başarının eseridir. İşten bu yüzden de mekanik saatler, zamanın ötesine geçer ve nesilden nesle aktarılabilecek bir değer taşır.
Mekanik bir saati eşsiz kılan özelliklerinden biri de uzun ömürlülüğüdür. Pilli ya da quartz saatlerin aksine mekanik saatler, doğru işçilik ve bakım sağlandığında neredeyse sınırsız bir ömre sahiptir. Saatiniz yıllar boyu takmasanız da kurduğunuzda ya da bileğinizi hareket ettirdiğinizde hayata geri dönecek ve yoldaşınız olmaya devam edecektir.
Mekanik saatler hakkında bilgi sahibiyseniz üst segment saatleri inceleyebilir, ilk mekanik saatinizi alacaksanız dünyaca ünlü mekanik saat markalarından birinin orta segment fiyatlı saatini tercih edebilirsiniz. Burada sizin zevkiniz ve mekanik saatinizden beklentileriniz kararınız belirleyecek unsur olacaktır.