Koronavirüs pandemisi tüm dünyada etkilerini sürdürürken, hepimiz virüse karşı korunmak ve sağlıklı kalmak için çeşitli önlemler almaya devam ediyoruz. Bu yazımızda günlük yaşamınızda size eşlik eden saatlerinizi nasıl temiz ve hijyenik tutabileceğinize dair ipuçlarına yer vereceğiz. Siz de saat nasıl temizlenir konusunda paylaştığımız bilgiler ışığında hem sağlığınızı hem de saatinizi koruyacak şekilde temizliğinizi yapabilirsiniz.
1-Kapsamlı Temizlik İçin Alan Yaratın
Sahip olduğunuz saatin temizliğini yapmak oldukça keyifli bir iştir. Bu nedenle temizlik uygulamanızı yapacağınız anın tadını çıkarmaya odaklanın ve kendinize bu işi yapmak üzere özel bir alan yaratın. Bu alanda sivri uçlu, kesici materyallere yer vermeyin. Parça sökmeniz gerekiyorsa mutlaka bir örtü üzerinde ve ışık altında çalışmaya başlayın. Silikon ya da çelik saat temizliği konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmadan uygulama yapmayın. Bu nedenle mutlaka saatinizin kutusunda yer alan belgelerden faydalanın. Eğer temizlik konusunda endişe duyuyorsanız, saatinizi satın almış olduğunuz servise götürmeyi tercih edin.
2-İçeriden Dışarı Doğru Bakım
Temizlik için içten dışa doğru bir rota izlemek, hijyenik açıdan daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olur. Bunun için işe saatinizin kayışını sökerek başlayabilirsiniz. Saatinizi bu şekilde temel parçalarına ayırdıktan sonra rahat bir şekilde uygulamaya başlayabilirsiniz. Kayışı çıkarmak için saati kayışa bağlayan vida ve pimi çıkarmanız gerekir. Saat kayışı temizliği için yarım litre suya bir damla bulaşık deterjanı damlatın ve bu suyla ıslattığınız tüy bırakmayan bez yardımıyla kayışı temizleyin. Eğer deri kayış kullanıyorsanız, deterjan yerine sirke tercih edebilirsiniz. Kasanızı ise bu sıvı ile temas ettirmeyin.
3-Kayış Türüne Dikkat
Eğer kullandığınız saatin kayışı silikon ya da plastik ise hazırlamış olduğunuz deterjanlı su içinde 3-5 dakika beklettikten sonra kurulama yapabilirsiniz. Kordon çelik veya deri ise su içine kesinlikle batırmayın. Nemli bez yardımıyla tüm hatlarını güzelce silin. Eğer kordonda çok fazla pürüzlü alan varsa kulak pamuğu yardımıyla da uygulama yapabilirsiniz. Saatin kordon kısmı cilt ile uzun süre temas ettiğinden, vücut terinden etkilenir. Bu nedenle ovma işlemini uzun tutabilir, fazla bastırmadan saatin ciltle temas eden bölgelerini hijyenik hale getirebilirsiniz. Çelik ve hasır kayışlarda çok fazla parça bulunduğundan temizlik yaparken –fazla baskı uygulamamak kaydıyla- bir kürdandan yardım alabilirsiniz.
4-Kasa Temizliğinde Pratik Uygulamalar
Saatinizin kasasını temizlerken sert cisimlerden kesinlikle kaçınmalı, su ile temas ettirmemelisiniz. Burada hafif nemli pamuklu çubuk kullanarak kordon ile birleşim bölgesini, kasa arkasını, cam kenarlarını silebilirsiniz. Saat cam temizliği içinse mikrofiber bez kullanarak, camı hafifçe ovalayın. Saat kasasında temizlenmesi zor alanlarda ise bir diş ipi kullanabilir, ince ve dar alanlarda temizlik yapabilirsiniz.
5-Son Dokunuşlarla Temizliğinizi Bitirin
Saatinizin kayış ve kasasını birbirinden ayrı olarak temizledikten sonra her alanın kurulamasını yapmaya başlayabilirsiniz. Kuru ve tüy bırakmayan bir bez yardımıyla her noktanın tamamen kuru olduğundan emin olun. Ardından saat temizliği bittiğine göre parçaları birleştirebilirsiniz. Birleştirme öncesinde pim ve vidaları da nemli bez yardımıyla silip kurulayın. Ardından tüm parçaları birleştirerek, parçaların sabitlendiğinden emin olun.
Belirttiğimiz temizleme aşamalarını takip ederek saatinizin hijyenik kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer saatinizi temizlemek konusunda endişe duyuyorsanız ve bu anlamda destek almak istiyorsanız saatinizin yetkili servisinden destek talep edebilir, saatinizin kapsamlı bir şekilde bakımının yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlığınız için sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymayı, saatinizi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın; sağlıklı kalın.