Birçok kişi için zamanı bilmek günlük yaşam için hayati önem taşır. Bir saat olmadan zamanı kesin olarak bilmek mümkün olmayabilir. Ancak, güneşi, ayı veya yıldızları kullanarak yaklaşık olarak zamanı hesaplayabilirsiniz.
Güneşin Yerini Not Edin
Eğer kuzey yarım küredeyseniz, güneye bakınız. Eğer güney yarım küredeyseniz, kuzeye dönünüz. Başka bir deyişle, güneşin gökyüzünde genel olarak izlediği çizgi olan ekvatora bakın.
Eğer güneş gökyüzünün tam ortasındaysa öğle saatlerinde olduğunuzu bilirsiniz. Bu saatte gölgeniz en kısa haline gelir, saati anlama aşamasında bu da size yardımcı olacaktır. Genel olarak güneş en tepedeyken saat 12’dir ama belli dönemlerde yaz saati ve kış saati uygulamaları yapıldığı için bir saat fazladan hesaplamanız gerektiğini unutmayın.
Güneş tam merkezde değilse, daha fazla düşünmek zorunda kalacaksınız. Sabahları güneş, gökyüzünün doğu yarısında olacaktır. Öğleden sonra ise güneş, batının yarısında olacaktır. Gökyüzünün parçalarına göre saatleri bulabilirsiniz.
Gün doğumu ile gün batımı arasında geçen saat sayısını bilmemiz gerekiyor. Bu, mevsime ve yere bağlı olarak değişir. Kış günleri, yaz günlerinden daha kısadır ve güneş yaklaşık on saat gökyüzündedir. İlkbahar ve sonbahar günleri yaklaşık on iki saatlik bir eğilime sahiptir, özellikle ekinoksa yakın (Mart sonu veya geç Eylül) zamanlarda.
Güneş’in yolunu kesimlere bölün. Ekvatora doğru bakıyorsanız güneşin doğudan batıya doğru, ardından da ufukta başlayıp biten görünmez bir yay izlediğini hayal edebilirsiniz. O yayı eşit kesimlere bölerek görselleştirin. Kesimlerin sayısı, gün içindeki saat sayısına eşit olmalıdır. Bir günün on iki saat olduğu gerçeğine göre hareket edersek yayı on iki eşit parçaya, altı tanesi doğu yarısında, altısı da batı yarısında kalacak şekilde bölebiliriz.
Parçaları, gökyüzünde görselleştirmede sorun yaşıyorsanız parçaları ölçmek için elinizi veya yumruğunuzu kullanabilirsiniz. Öncelikle saati bulabilmek için nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir, bu da ölçmekle başlar. Bir kolunuzu 90 derece açın ve eliniz güneşi kapatacak şekilde havada yumruk haline getirin. Güneşin hareketini takip ederek güneşin doğduğu yerden battığı yöne doğru giden alanı yumruklarınızla sayın. Bu yumruk sayısı sizin hesaplama aracınız olacak. Diyelim ki 16 yumruk saydınız ve güneşin 12 saat gökyüzünde olduğu bir dönemdesiniz o zaman 1 yumruk 45 dakikaya denk gelecektir. Güneşin doğduğu saate yumruk sayısını ekleyerek saatin kaç olduğunu bulabilirsiniz.
Güneşin kaç saat sonra batacağını bulmak için bu yumruklar size yardımcı olacaktır. Güneşin batış yönüne doğru yumruklarınızı sayarak batacağı süreyi hesaplayabilir, bulunduğunuz alanda kendinizi geceden koruyacak veya geriye dönmenizi sağlayacak planlar yapabilirsiniz.
Zamanı hesaplamak hatta doğru tahmin etmek çok mümkün olabilen bir durum değil ama yukarıda anlattığımız teknik ile doğruya yakın bir tahmin elde edebilirsiniz. Hatta bu yöntemi uygulayarak arkadaşlarınız, eşiniz ve çocuklarınız yanında büyük bir havanız olacaktır. Kim uğraşacak bunları hesaplamakla diye aklınızdan geçiriyorsanız kolunuzdaki saatin aslında hayatınızı ne kadar kolaylaştırdığını fark etmişsinizdir.