İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından birisi olarak kabul edilen ve günümüzde zamanı takip etmenin ötesinde aynı zamanda kullanıcılarının estetik zevkinin de bir sembolü haline gelen kol saatleri, kendilerine has bir üretim sürecine sahiptir. Temelinde her marka, model ve saat türü için değişkenlik gösteren bu üretim süreçleri, mekanik bileşenlerden meydana gelen seçeneklerin çoğunda aşağı yukarı benzer şekilde ilerlemektedir.
Biz, bu yazımızda, saat nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek üzere, mekanik bileşenlerden meydana gelen bir kol saatinin üretim süreci hakkında merak edilen detayları ele alacağız…
Üretim Öncesi Aşama
Günümüzde, bir kol saatinin üretimi için eski zamana kıyasla çok daha fazla teknolojik olanak mevcut. Bu olanaklar sayesinde, üretime girecek olan bir kol saatinin tasarımı el çizimi ile başlar. El çiziminden sonra teknik detaylar ve hassas ölçülendirme için kol saati tüm ince ayrıntıları ile tekrar dijital ortamda tasarlanır. Kol saati ve kol saatinin tüm tasarım ve teknik detayları bu aşamada yoğun bir şekilde ele alınarak değerlendirilir. Kol saati yapımı için oldukça hararetli geçen bu aşama, başlatılacak olan üretim sürecinin de aşama aşama tüm değerlerinin kontrol edilerek hesaplanabilmesini sağlamaktadır. Markalar, bu etapta üretilecek olan kol saatinin tüm ayrıntılarını göz önünde bulundurarak; marka kimliğine, hitap edilen kitleye, kullanım özelliklerine ve saate değer katan çeşitli standartlara eğilerek üretim sürecine doğru ilerlemektedir.
Bir Kol Saati Doğuyor
Tüm tasarım ve teknik detayları tamamlanan ve tahmini son hali belirlenen kol saati için artık üretim aşamasına geçilebilir. Saat yapımı malzemeleri bu aşamada belirlenir ve ilgili malzemeler, maliyet hesaplamaları ve tasarımın ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak seçilir. Kimi zaman markalar saati oluşturan çelik ve mekanizma gibi bileşenleri de kendi fabrikalarında üretebilmektedir. Bu durum, üretilecek olan kol saatinin benzersizliği konusunda fark yaratan bir unsurdur. Bazı markalar ise bileşen parçaların siparişini dışarıdan profesyonelleşmiş şirketlerle gerçekleştirmekte, kendine özel parçaların üretimini de talep edebilmektedir. Sonuç olarak parçaların da derlenmesiyle beraber kol saati üretimi gerçek anlamda başlamaktadır. Son teknoloji makineler ve bu makineleri kullanmayı bilen, kol saatinin oluşturulmasında uzman olan saat teknisyenleri bu aşamadan itibaren devreye girer.
Mekanik Parçalar Birleşiyor
Saat parçalarının birleştiği aşama, sürecin en çetrefilli olduğu aşamadır demek yanlış olmaz. Oldukça küçük boyutlardaki çok sayıda mekanik bileşenden oluşan mekanizma -ki bu noktada mikron değerler söz konusudur- en doğru şekilde bir araya getirilmelidir. Ana plaka, çarklar, yay, sarım mekanizması gibi saate can veren tüm parçalar büyük bir ustalıkla birleştirilir. Mekanik sihirbazlığın devreye girdiği bu aşama eşapmanın da eklenmesi ile beraber tamamlanır. Artık kol saatinin kalbi atmaya hazırdır, yani nabzın vuruş sesini duymaya başlarsınız. Kol saati mekanizması yapımı bu aşamadan sonra tamamlanır . Mekanizma , montaj sonrası mükemmelliğinin onaylaması için yapılması gereken tüm test süreçlerine hazırdır.
Dene, Yanıl, Tekrar Dene
Kol saatinin mekanizması inşa edildikten sonra, tüm bileşenlerin birleşmesi ile özel ve hassas test süreçleri başlar. Daha önce de işaret edildiği üzere, kol saatinin çalışmasında önemli role sahip olan parçaların çoğu, mikron olarak ifade edilen -milimetrenin binde biri- ölçüler dikkate alınarak mekanizmaya dahil edilmektedir. Yapılan testler sonucunda farklı koşullar altında mekanizmanın sorunsuz ve hatasız işler olduğu teyit edildiyse, artık kol saati mekanizması bedenine kavuşmaya hazır demektir…
Son Aşama: Yaşayan Mekanizma
Kol saatinin yaşam unsuru olan mekanizma (mekanik sistem) hazır olduktan sonra artık onu koruyacak olan ve aynı zamanda nihai kullanıcının estetik zevkine hitap edecek olan pimler, kadran, cam, kasa ve kordon gibi dış bileşenlerin bir araya getirilmesi için harekete geçilir. Üretimi daha önce tamamlanmış ve yine mikron hesapla şekillendirilmiş olan bu dış bileşenler, mekanik parçalar ile bir araya geldikten sonra, kol saati fiziksel olarak yaşamaya başlamış demektir. Son kontrollerin ve testlerin de yapılması sonrasında artık kol saati yapımı tamamlanır.