Günümüzde en popüler mekanik saatler arasında, otomatik sarma saatleri olarak bilinen otomatik saatler bulunur. Modern otomatik saatler, saatin ana yayını saran yarı dairesel bir rotoru çevirmek için kullanıcının kolunun doğal hareketini kullanır ve manuel sargıyı gereksiz hale getirir. Tam dolu bir kol saati genellikle iki gün boyunca çalışacak kadar enerji depoladığından, çoğu otomatik saat durağan olsa bile gece boyunca çalışmaya devam edecektir. Sonuç olarak en kaliteli otomatik saatler pillere veya harici enerjiye ihtiyaç duymadan çalışmaya devam edecektir.
İlk Otomatik Cep Saati
İlk cep otomatik saati, 1770 yılının başlarında İsviçre saatçisi Abraham Louis Perrelet’in yürürken ana yayı bir ağırlık kullanarak çalıştıran cep saati mekanizmasını icat etmesiyle ortaya çıktı. Perrelet’in tasarımı sadece 15 dakikalık yürüyüş sırasında gerçekleşen hareket ile saatin 8 saat çalışmasını sağlayacak enerjiyi depolayabiliyordu.
İlk Otomatik Kol Saati
Yıllar boyunca, Hubert Sarton ve Breguet de dâhil olmak üzere pek çok ünlü saatçi, Perrelet’in icadına iyileştirmeler getirdi. Bununla birlikte, 1923’e kadar kol saatinin içine yerleştirilecek kadar küçük otomatik bir sarma mekanizması üretilemedi. İngiliz saatçi John Harwood, dönen bir ağırlık mekanizması kullanan bir sistem için patent aldı. Bu sistem, ana yayın kullanıcı hareket ettiği sürece sarılmasını sağlıyordu. Tampon mekanizması olarak adlandırılan dönme ağırlığının salınımını 180 derece sınırlandırarak saatin çalışmasını sağlayan ileri geri hareketi destekledi. Harwood’un yaptığı bu mekanizma tamamen kurulduğunda saatin 12 saat boyunca hiçbir ekstra destek almadan çalışmasını sağlamıştı.
Harwood’un icadı ilk olarak İsviçre üreticisi Fortis tarafından üretildi ve 1928’de satışa çıktı. Büyük Buhran’ın satışları durdurmasına kadar 30.000’den fazla Harwood otomatik saati satıldı.
Otomatik Saatlerin Gelişimi
Modern otomatik saatler ilk çıkan modellere göre pek çok avantaja sahiptiler. Mevcut tasarımlar salınım yapan rotor tarafından tamamen sarıldıktan sonra, ana yayın kopmasına engel olan kayan bir ana yay kullanarak aşırı sarmalamayı önler. Günümüzün otomatik saatleri kendi başına 35 saate kadar çalışabildikleri için sahibinin bileklerinde iken hiç durmayacakmış hissi uyandırabilmektedir.
Son yıllarda, otomatik quartz saatler de geliştirildi. Bu tasarımlar, bir kondansatör vasıtasıyla küçük bir elektrik jeneratörünü döndürmek için titreşen ağırlığı kullanıyor. Otomatik quartz saatler de diğer otomatik saatler gibi pillere gerek kalmadan saatinin doğruluğunu sağlayabilmektedirler.
Otomatik Saat Sarıcı
Eğer otomatik saatinizi her gün takmıyorsanız bir saat sarıcıya ihtiyacınız olacaktır. Bu dönen aygıtlar, bilek hareketlerini taklit eder ve saati süresiz çalışmaya devam ettirir. Bir saat sarıcı özellikle eski otomatik saatler için avantajlıdır, çünkü yağlayıcıların zaman içinde sıkışmasını önleyebilir bu da saatin doğruluğunu etkiler. Modern otomatik saatler, kurumayan sentetik yağlar kullanmaya eğilimli olsa da kullanılmadığında otomatik saatleri saat sarıcısı üzerinde tutmak iyi bir fikirdir.
Modern Otomatik Saatler
Bugünün mükemmel otomatik saat yelpazesi gelecek yıllar boyunca saat meraklılarının favorisi olmaya devam edecektir. Modern otomatik saatler son derece doğru, güvenilir ve en önemlisi çok eğlencelidir. Saatinizin mekanik yapısını inceleyebilme avantajı sayesinde minik parçalarını yakından görebilir, çalışmasını inceleyebilir ve bu minyatür dünyada sıkılmadan uzun süre keyifli zaman geçirebilirsiniz.