Zamanı takip etmenin ötesinde artık tarzınızı tamamlamanın da en önemli bileşenlerinden birisi olan ve bir aksesuar olarak oldukça özel görünümler yakalamanızı sağlayan kol saatleri, tıpkı diğer kişisel eşyalarınız gibi kendine has muhafaza standartlarına sahiptir. Bu, her ne kadar saat modelleri arasında farklılaşıyor olsa da bazı detaylar vardır ki onlara dikkat etmemeniz durumunda kol saati yıpranabilir ve dahası uzun ömürlü bir aksesuar olmasına rağmen kısa sürede eskiyerek kullanışlılığını yitirebilir. Bu yazımızda, kol saatinizi muhafaza ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele alacağız. İşte maddelerle kol saati muhafazasının püf noktaları!
- Nemli Ortamlarda Bulundurmamaya Özen Gösterin
Kol saatleri genel olarak özellikle artan teknolojik olanaklar ve üretim standartları sayesinde suya ve neme karşı yüksek dayanıklılıkla üretilebilmektedir. Her kol saati için aynı düzeyde olmayan suya dayanıklılık faktörü pek tabii ki saat seçiminde önemlidir. Yine de kol saati muhafazası söz konusu olduğunda saatinizin suya ve neme karşı dayanıklılığı üst düzey olsa dahi nemli ortamlarda bulundurmamanız gerekir. Bu, yalnızca saatin çalışma sistemi ve kasa içinde buhar oluşumu riskini değil aynı zamanda dış bileşenlerin yıpranması olasılığını ortadan kaldırmak için gereklidir. Kol saatinizi bileğinizden çıkardıktan sonra mümkün mertebede kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Özellikle deri ve kumaş kayışa sahip modellerde bu faktörün önemli bir rol oynadığının altını çizmekte de fayda var.
- Sert ve Sivri Uçlu Materyallerle Aynı Ortamda Bulundurmayın
Kol saati bakımı söz konusu olduğunda birçok kişi saatlerinin temizliği sırasında çiziklere ve noktalara da bir göz atar. Birçok kol saatinde darbelere ve çizilmeye karşı dayanıklılık artık oldukça yüksek seviyelerde olsa dahi önlem almak her zaman faydalıdır. Bu nedenle kol saatinizi herhangi bir ortamda bileğinizden çıkarmanız gerektiğinde onu anahtar, anahtarlık, kalem, çakmak veya benzeri eşyalarınızla aynı ortama koymamalısınız. Çünkü kol saatiniz bu tip sivri köşeleri ve uçları bulunan eşyalarla birbirine sürtünmesi durumunda çizikler oluşabilir. Kasa, kadran ve kayış hangi materyalden olursa olsun sivri ve keskin uçlara temas etmemesi noktasında özen göstermelisiniz.
- Doğrudan Güneş Altında Bırakmayın
Ağırlıklı olarak gıdalar için önerilen doğrudan güneş altında bırakmama kuralı kol saati modelleri için de geçerli! Kol saatlerinin yapımlarında kullanılan materyaller ne olursa olsun hatta bir solar saat olsa dahi çok uzun süre güneş altında muhafaza etmemeniz gerekir. Çünkü güneş ışınları ve bu ışınların ısı etkisi kol saatinizin parçalarının renklerine, dokularına ve genel yapılarına zarar verebilir. Dahası kol saati pili de belirli bir sıcaklık düzeyine ulaşması durumunda hasar görebilir, saatinizin devrelerine zarar verebilir. Bu olasılıkları göz önünde bulundurarak kol saatinizin bir kutu içerisinde ve serin bir ortamda muhafaza etmenizde fayda var.
- Manyetik Alanlardan Uzak Tutun
Bu özellikle dijital saat, akıllı saat ve pille çalışan tüm saatler başta olmak üzere tüm kol saatleri için oldukça önemli bir unsur. Manyetik etkenler, saatinizin yalnızca pili ve dijital ekranıyla değil aynı zamanda tüm bileşenlerine nüfuz edebilir; kol saatinin çalışma sistemine hasar vererek kullanılmaz hale getirebilir. Bu noktada özellikle çeşitli yapıların girişindeki X-Ray sistemlerinden geçerken, hastanelerde manyetik tetkik uygulamalarına girerken kol saatinizi mutlaka çıkarmanız; kol saatinizi evde çıkardığınızda ise televizyon, hoparlör ve benzeri manyetik etki oluşturabilecek unsurlardan uzak tutmanız gerekmektedir.
Siz de kol saatinizi bu yazımızda ele aldığımız detayları dikkate alarak muhafaza edebilir, onu uzun süre ilk günkü formunda kullanabilirsiniz!